MAGYAR | ENGLISH | DEUTSCH
DNYE

Debreceni Nyári Egyetem @1927

"Egy nyelv tanítása elválaszthatatlan az adott nemzet kulturális értékeinek közvetítésétől."

A Debreceni Nyári Egyetem a nyelvkurzusok mellett rendszeresen szervez nemzetközi szakmai konferenciákat magyar és idegen nyelven.

Ugyanilyen fontosak azok a pályázati projektek, amelyek nemzetközi kapcsolatainkat bővítik akár koordinátorként, akár résztvevőként dolgozunk együtt külföldi partnereinkkel.Nyári táborok gyermekeknek
2017. július–augusztus
NeMaMaT VI. Nemzetközi Konferencia
2017. július 31– augusztus 2.

M Konferenciák


NeMaMaT V. Nemzetközi Konferencia
2016. augusztus 1-3.
Debrecen, Magyarország

További információ >>

NeMaMaT IV. Nemzetközi Konferencia
2015. augusztus 3-5.
Debrecen, Magyarország

További információ >>

NeMaMaT III. Nemzetközi Konferencia
2014. július 20–25.
Debrecen, Magyarország

További információ >>

NEMAMAT II. Nemzetközi Konferencia
2013. JÚLIUS 22–26.
Debrecen, Magyarország

További információ >>

NeMaMaT I. Nemzetközi Konferencia
2012. július 22–28.
Debrecen, Magyarország

További információ >>

CENTRAL EUROPE AND THE ENGLISH-SPEAKING WORLD
2nd International Conference
28–31 July 2014
Debrecen, Hungary

További információ >>

CENTRAL EUROPE AND THE ENGLISH-SPEAKING WORLD
International Conference
29 July–3 August 2013
Debrecen, Hungary

További információ >>M Projektek


Erasmus+ KA1 (2015. 06.01-2016.05.31.)

A Debreceni Nyári Egyetem második alkalommal nyerte el az Erasmus+ KA1 felnőttoktatási mobilitási pályázatát. Ez alkalommal 7 munkatársunk fog részt venni továbbképzésen és cserél tapasztalatokat nemzetközi környezetben. Intézményünk minőségi megújítása és fejlesztése érdekében munkatársaink az alábbi országokban tesznek egységesen 6 napos látogatást: Belgiumban (1 fő), Franciaországban (1 fő), Romániában (2 fő), Szlovákiában (1 fő) és Törökországban (2 fő).

Do You Speak Visegrad? (2015-2016)

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott pályázat elsődleges célja egy, a V4-es országok által kialakított hálózat, melynek köszönhetően középiskolás hallgatók ismerkedhetnek meg a Visegrádi országok nyelveivel és kultúrájával. A cseh, lengyel, magyar és szlovák középiskolák hagyományőrző céllal versenyt hirdetnek a visegrádi országokról. A nyertes csapatok ellátogatnak a szervező országába, ahol eltöltenek két hetet egymás kultúrájának megismerésével, mindeközben az adott ország nyelvének alapjait is elsajátítják. A projekt honlapja elérhető itt.

The Rise and Fall of Trenches /Lövészárkok tündöklése és bukása (2015. január 1-december 31.)

Az Európai Unió Citizens Programme elnevezésű programjának egyik 2014. évi prioritása az I. világháború kitörésének 100. évfordulója. Az eseményre való emlékezés részeként a Mentores (görögországi nonprofit szervezet) sikerrel pályázott a Lövészárkok tündöklése és bukása című projekttel. A projektben részt vesz Bulgária, Románia, Észtország, Lettország, Magyarország, Olaszország és Görögország. A projekt honlapja elérhető itt és itt.

Lexipedia (2014. szeptember 1-2016. augusztus 31.)

A nyelv több, mint puszta kommunikáció; eszköz a gondolkodáshoz, az értelmiség számára, és a kultúra és a történelem eszköze is. A nyelvi igénytelenség mindig is jellemezte a fiatalság egy részét, bár nem korlátozódik csak a fiatalokra. A Lexipedia című projekt a tinédzserek nyelvi fejlődéséhez és szókincsük gazdagításához kíván hozzájárulni vonzó formában. A projekt görögországi, magyarországi és romániai diákokat, tanárokat és intézményeket érint. A cél egy olyan szókincsfejlesztő játék/verseny megtervezése, kialakítása és lebonyolítása, amely 13-14 éves korú diákok számára készül. A projekt honlapja elérhető itt és itt.

Erasmus+ KA1 (2014. 07.01-2015.06.30.)

A Debreceni Nyári Egyetem számára nagyon fontos a szolgáltatások eddigi minőségének fenntartása és hallgatóink jövőbeni igényeihez való igazítása. Ehhez elengedhetetlen a 8 fős munkatársi gárda nemzetközi környezetben történő továbbképzése. Az Erasmus+ KA1 pályázat ezt a célt kívánja szolgálni 8 mobilitás formájában. Az egységesen 6 napos mobilitásokat Ausztriában (2 fő), Németországban (1), Olaszországban (2), Angliában (1) Svédországban (1), Szlovéniában (1) valósítjuk meg.

Who Learns Our Languages? (2014-2015)

A Nemzetközi Visegrádi Alaptól elnyert pályázat, amelyben koordinátorként cseh, szlovák és lengyel partnerekkel vizsgáljuk meg, hogy kik tanulják a magyart, szlovákot, csehet és lengyelt mint idegen nyelvet. A projekt honlapja itt érhető el.

PractiCAL (2011-2013)

A nyelvtanítás módszertana általában véve is kiemelt szempont intézményünk számára. Ezért örömmel vettünk részt egy olyan kétéves európai programban, amelynek keretén belül az ún. „kevésbé széles körben használt” nyelvek tanításának módszereit figyelhettük meg. A hat ország (Görögország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Románia, Törökország) részvételével megvalósult projekt címe: PractiCAL: Practising Culture and Language.
További információ >>
A projekt facebook oldala itt elérhető.

Revealing Solidarity (2012-2013)

A több mint 15 európai ország részvételével megrendezésre kerülő izgalmas program központi eseményét Debrecenben szerveztük meg 2012 májusában.

2inPhil (2011-2012)

A 2inPhil című Európai Uniós programra örömmel fogadtuk el a főszervező ECOSE.org meghívását.

Grundtvig műhely (2010)

A Debreceni Nyári Egyetem nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy a határon túli magyar közösségek oktatási tevékenységeit módszertani képzések szervezésével segítse. Ez a törekvés mindenekelőtt Európai Uniós projektek támogatásával valósult meg. Ennek első példájaként 2010 őszén a Grundtvig-program támogatásával kerülhetett sor "Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben" című projektre. A projekt honlapját megtekintheti itt.

Következő kurzusunk

Egyhetes kurzusok 2017
2017. január 16–június 2. és szeptember 18–december 8. között minden héten

Képzési program engedélyezési száma:
E-000132/2014/C001

Órák száma: 30
Szint: kezdőtől felsőfokú szintig

Keress bennünket a Facebookon!